równania do spr.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

równania do spr.

Post autor: Damian91 »

1.

\(\displaystyle{ -1-i \sqrt{3}}\)

w postaci trygonometrycznej = \(\displaystyle{ 2(cos \frac{4}{3} \pi =i \cdot sin \frac{4}{3} \pi)}\)

______________________________________________________________________________________

2.

\(\displaystyle{ (1-i) ^{18} =-512i}\)

______________________________________________________________________________________


3.

\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} +i) ^{8} =-128+i \cdot 230,4}\)

______________________________________________________________________________________

4.

\(\displaystyle{ ( \sqrt{2} +i \sqrt{2} ) ^{9} =256 \sqrt{2} +i \cdot 256 \sqrt{2}}\)

______________________________________________________________________________________

5.

\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i} = i+2 \vee -i-2}\)

______________________________________________________________________________________

6.

\(\displaystyle{ \sqrt{15-8i} =i-4 \vee -i+4}\)
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

równania do spr.

Post autor: ?ntegral »

Zad. 3.

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+i)^{8}=-128-128\sqrt{3}i}\)
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

równania do spr.

Post autor: Damian91 »

reszta jest ok???
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

równania do spr.

Post autor: ?ntegral »

Tak. Reszta jest ok.
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

równania do spr.

Post autor: Damian91 »

najbardziej nie byłem pewny tego pierwszego przykładu, bo nie wiedziałem czy z dobrego wzoru redukcyjnego skorzystałem (180 -a)
ODPOWIEDZ