mam liczbe zespolona \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}}\)
czy argument wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi}\)
argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lis 2010, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
argument liczby zespolonej
To jest pierwiastek - a skoro działamy w liczbach zespolonych, to cóż... są 3 takie liczby (tyle ile stopień pierwiastka) i każda ma swój argument.
Żeby to wyznaczyć wypadałoby policzyć ten pierwiastek - zaczynasz od przejścia do postaci trygonometrycznej liczby pod pierwiastkiem - dalej kombinuj sama, podpowiedź: wzór de Moivre'a.
Żeby to wyznaczyć wypadałoby policzyć ten pierwiastek - zaczynasz od przejścia do postaci trygonometrycznej liczby pod pierwiastkiem - dalej kombinuj sama, podpowiedź: wzór de Moivre'a.
argument liczby zespolonej
okej czyli odp to bedzie
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3} i}\) póxniej \(\displaystyle{ -2}\) i ostatnie \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}i}\)
tak?
-- 6 lis 2010, o 15:28 --
okej czyli odp to bedzie
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3} i}\) póxniej \(\displaystyle{ -2}\) i ostatnie \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}i}\)
tak?-- 7 lis 2010, o 10:41 --czyli dobrze wykonalam to zadanie?
bede wdzieczna za odp:)
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3} i}\) póxniej \(\displaystyle{ -2}\) i ostatnie \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}i}\)
tak?
-- 6 lis 2010, o 15:28 --
okej czyli odp to bedzie
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3} i}\) póxniej \(\displaystyle{ -2}\) i ostatnie \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}i}\)
tak?-- 7 lis 2010, o 10:41 --czyli dobrze wykonalam to zadanie?
bede wdzieczna za odp:)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lis 2010, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
argument liczby zespolonej
Przeczytaj jeszcze polecenie . Policzyłaś dobrze pierwiastki, ale niepotrzebna jest ich postać algebraiczna - wystarczą same argumenty, czyli: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}, \pi, \frac {-\pi}{3}}\)