Prosty przyklad, liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MatematycznyT?uk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 sie 2009, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Prawie z wysoka
Podziękował: 4 razy

Prosty przyklad, liczby zespolone

Post autor: MatematycznyT?uk »

\(\displaystyle{ \frac{(1+2i)}{(3-4i)}+ \frac{(2-i)}{5i}}\)

Mogly ktos to krok po kroku obliczyc ? Zrobilem sam ale wynik calkowicie sie nie zgadza. Ma wyjsc \(\displaystyle{ - \frac{2}{5}}\)

EDIT. PORADZILEM SOBIE JUZ -- 5 lis 2010, o 14:59 --\(\displaystyle{ \frac{(1+2i)}{(3-4i)}+ \frac{(2-i)}{5i}=\frac{(1+2i)(3+4i)}{(3-4i)(3+4i)}+\frac{(2-i)(-5i)}{5i(-5i)}= \frac{-5+10i}{25}+ \frac{-5-10i}{25}= - \frac{2}{5}}\)
ODPOWIEDZ