Liczba zespolona.Problem z minusem przy kącie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MgielkaCuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

Liczba zespolona.Problem z minusem przy kącie.

Post autor: MgielkaCuba »

\(\displaystyle{ z=-5-5 \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ cosA=( \frac{-5}{10} )}\)
\(\displaystyle{ sinA=( \frac{- \sqrt{3} }{10} )}\)

\(\displaystyle{ z=10(-cos60+(-isin60))}\)

?? Nie wiem do końca coi zrobić z minusem który mi wychodzi przy liczeniu cos i sin.
vokus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 lis 2008, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Liczba zespolona.Problem z minusem przy kącie.

Post autor: vokus »

zapisać w postaci \(\displaystyle{ z=10(cos (-\frac{ \pi }{3}) + sin (-\frac{ \pi }{3} ))}\)
ODPOWIEDZ