Cześć
Do wzoru na pierwiastkowanie liczb zespolonych potrzebny jest kąt fi, czyli \(\displaystyle{ arg(z)}\). Jeśli na wykresie widzimy kąt 45 stopni to po prostu wstawiamy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\). Jednak, jeśli mamy jakiś inny, nieładny kąt to do wzoru wstawiamy wartości obliczone ze wzorów
\(\displaystyle{ cos\phi= \frac{a}{\left| z\right| } \ \mbox{lub} \ sin\phi=\frac{b}{\left| z\right| }}\) ?
Argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Argument liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 19:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera phi to '\phi' lub '\varphi'.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera phi to '\phi' lub '\varphi'.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Argument liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \varphi=\arctan{\left( \frac{b}{a} \right) }+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} k=0 \Leftrightarrow a>0\\ k=-1 \Leftrightarrow a<0 \wedge b<0\\k=1 \Leftrightarrow a<0 \wedge b>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} k=0 \Leftrightarrow a>0\\ k=-1 \Leftrightarrow a<0 \wedge b<0\\k=1 \Leftrightarrow a<0 \wedge b>0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Argument liczby zespolonej
Nie posługujemy się funkcjami arc-. Czy ten sposób, który opisałem jest błędny?
Chodzi mi o to, że jeśli z obliczonego cos i sin nie widzimy jaki to kąt, to co mam wstawić do wzoru na pierwiastki w miejsce fi. Tutaj podeprę się przykładem:
\(\displaystyle{ \sqrt{3-4i} \\ \\ \left| z\right|= \sqrt{3 ^{2}+(-4 ^{2} }=5 \\ \\ cos\varphi= \frac{3}{5} \ \ sin\varphi=- \frac{4}{5} \\}\)
W takim wypadku co wstawiamy za fi do wzoru? Wartości tego cos i sin?
Chodzi mi o to, że jeśli z obliczonego cos i sin nie widzimy jaki to kąt, to co mam wstawić do wzoru na pierwiastki w miejsce fi. Tutaj podeprę się przykładem:
\(\displaystyle{ \sqrt{3-4i} \\ \\ \left| z\right|= \sqrt{3 ^{2}+(-4 ^{2} }=5 \\ \\ cos\varphi= \frac{3}{5} \ \ sin\varphi=- \frac{4}{5} \\}\)
W takim wypadku co wstawiamy za fi do wzoru? Wartości tego cos i sin?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 19:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera phi to '\phi' lub '\varphi'.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera phi to '\phi' lub '\varphi'.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Argument liczby zespolonej
KrawieC, pierwiastki drugiego stopnia to jeszcze obliczysz ale z innymi będzie ciężko
bez funkcji arc
\(\displaystyle{ \sqrt{z}=sgn\left( \Im{z}\right) \sqrt{ \frac{\left| z\right|+\Re{z} }{2} }+i \cdot \sqrt{ \frac{\left| z\right|-\Re{z} }{2} }}\)
Takie coś powinieneś otrzymać rozwiązując układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}\Re^2{x}-\Im^2{x}=\Re{z} \\ 2\Re{x}\Im{x}=\Im{z} \end{cases}}\)
bez funkcji arc
\(\displaystyle{ \sqrt{z}=sgn\left( \Im{z}\right) \sqrt{ \frac{\left| z\right|+\Re{z} }{2} }+i \cdot \sqrt{ \frac{\left| z\right|-\Re{z} }{2} }}\)
Takie coś powinieneś otrzymać rozwiązując układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}\Re^2{x}-\Im^2{x}=\Re{z} \\ 2\Re{x}\Im{x}=\Im{z} \end{cases}}\)