zad1) \(\displaystyle{ z ^{2} + 3z+3-i=0}\) jak rozwiązać takie równanie policzyłem delte i wyszla mi \(\displaystyle{ -3-4i}\)i co dalej ?
zad2) \(\displaystyle{ z^{2} +9=0}\)wiec zrobilem to tak za z podstawilem x+iy w miejsce "z" i z tego wyszlo mi \(\displaystyle{ x ^{2} +2xiy-y ^{2}+9=0}\) nastepnie podzielilem wyrazy na liczby czesc urojona i rzeczywista i rozwiazalem uklad równan \(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}-y ^{2} +9=0 \\ 2xy=0 \end{cases}}\) i z tego ukladu wyszlo mi ze \(\displaystyle{ x=0, \ y \neq 0}\) i \(\displaystyle{ y=3 \vee y=-3}\) stad\(\displaystyle{ z_1=3i, \ z_2=-3i}\) czy to dobrze ? prosil bym o szybka odpowiedz i wyrozumialosc gdyz to moj pierwszy post na tym forum
Problem z równaniami, obliczanie pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocek
Problem z równaniami, obliczanie pierwiastków.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2010, o 16:27 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Umieszczaj wyrażenia matematyczne pomiędzy klamrami[latex]...[/latex] .
Powód: Umieszczaj wyrażenia matematyczne pomiędzy klamrami
Problem z równaniami, obliczanie pierwiastków.
zad 2
\(\displaystyle{ z^2=-9}\) czyli \(\displaystyle{ z= \sqrt{-9}= \sqrt{9i^2} =3i \vee -3i}\)
hmm a w zadaniu 1 może się sprawdzi metoda z zadania 2
\(\displaystyle{ z^2=-9}\) czyli \(\displaystyle{ z= \sqrt{-9}= \sqrt{9i^2} =3i \vee -3i}\)
hmm a w zadaniu 1 może się sprawdzi metoda z zadania 2