Równanie trzeciego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kowal1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 paź 2010, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie trzeciego stopnia

Post autor: Kowal1990 »

Witam,

czy następujące równanie:

\(\displaystyle{ z^{3}=(iz+1)^{3}}\)

można rozwiązać w następujący sposób?

\(\displaystyle{ (x+iy)^{3}=(i(x+iy)+1)^{3}\\
(x+iy)=(ix-y+1)}\)


a potem uporządkować, porównać Re i Im i uzyskać wynik czyli

\(\displaystyle{ z= \frac{1}{2} + \frac{1}{2} i}\)

Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak w moim rozwiązaniu, ale jak zacząłem rozwijać to wszystko do 3 potęgi, to wpakowałem się w karkołomne liczenie...

Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie trzeciego stopnia

Post autor: »

Nie możesz po prostu pozbyć się trzeciej potęgi, w liczbach zespolonych to niedozwolone. Przenieś wszystko na jedną stronę i skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\), wtedy otrzymasz jedno rozwiązanie, które już podałeś i dwa nowe, będące rozwiązaniem równania kwadratowego.

Q.
Kowal1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 paź 2010, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie trzeciego stopnia

Post autor: Kowal1990 »

No właśnie też mi się wydawało, że tak nie można, ale jak już wspomniałem - podniesienie wszystkiego do 3 potęgi baaardzo utrudniało pracę i na dodatek do niczego nie doszedłem.

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ