Przedstawic na płaszczyznie zespolonej zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Marvolo1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 paź 2010, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

Przedstawic na płaszczyznie zespolonej zbiór

Post autor: Marvolo1991 »

Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb zespolonych spełniających warunek:
\(\displaystyle{ arg[(\overline{z}j -1)(z-3j)]=\frac{\pi}{2}}\)

przygotowując sie do kolosa natrafiłem na to zadanie i nie wiem co zrobic;/ wymnożyłem nawiasy, ale to niezbyt dużo pomogło, rozbiłem na 2 arg, i też nie za wiele z tego wynikło;/ proszę oo pomoc...-- 31 paź 2010, o 15:51 --
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, o 12:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niewłaściwa składnia LaTeX-a. Cały kod LaTeX-a należy umieszczać między tagami [latex], [/latex]. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
abc666

Przedstawic na płaszczyznie zespolonej zbiór

Post autor: abc666 »

A co się robi z argumentami gdy mnoży się dwie liczby?
Marvolo1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 paź 2010, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

Przedstawic na płaszczyznie zespolonej zbiór

Post autor: Marvolo1991 »

no zrobiłem tak: \(\displaystyle{ \arg( \overline{z} j-1)+\arg(z-3j)=0,5 \pi}\).. ale nie wiem co dalej...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, o 23:40 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ