2 Zadanka z zeszłorocznego kolokwium

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

2 Zadanka z zeszłorocznego kolokwium

Post autor: N4RQ5 »

1. Na płaszczyźnie zespolonek narysować zbiór:
\(\displaystyle{ \{ z\in C : Re (\frac{1-i}{z^2}+(\frac{1}{\overline{z}})^2)>0\}}\)
2. Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ k, l, m \in Z}\) takie że
\(\displaystyle{ (\sqrt{2})^k\cdot(\sqrt{3}-i)^l=(-1+i)^m}\)

Proszę o niekoniecznie pełne rozwiązanie ale z opisem i ewentualnymi wskazówkami.
W pierwszym doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ z=(a+bi)\\a^2-b^2-ab>0}\)
ale nadal nie mam pojęcia jak to narysować
ODPOWIEDZ