jak to przedstawić na płaszczyżnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: Damian91 »

równanie ma postać \(\displaystyle{ z \cdot \overline{z} \le 2Rez}\)
jak je przedstawić na płaszczyźnie?

nie wiem czy dobrze ale sprowadziłem równanie do tej postaci \(\displaystyle{ \left| z\right| \le \sqrt{2x}}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, o 23:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: kolorowe skarpetki »

Niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Twój warunek przyjmie postać : \(\displaystyle{ x^2+y^2 \leq 2x}\). \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), czyli jesteśmy na płaszczyźnie rzeczywistej.
\(\displaystyle{ x^2-2x+1+y^2 \leq 1}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2 \leq 1}\)
Jest to równanie koła \(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2 < 1}\) i okręgu \(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2= 1}\). Rysujesz okrąg o środku \(\displaystyle{ S(1,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=1}\) i kreskujesz również koło, które on wyznacza.
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: Damian91 »

a jak zrobić to?

\(\displaystyle{ Im z^{2}=2}\)
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: kolorowe skarpetki »

Oblicz \(\displaystyle{ z^2}\) i weź część urojoną, co wychodzi?
Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: Damian91 »

wychodzi xy=1 , ale co dalej?

-- 30 paź 2010, o 15:01 --
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: kolorowe skarpetki »

Skoro \(\displaystyle{ xy=1}\), to \(\displaystyle{ x,y \neq 0}\). Stąd \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\).

Awatar użytkownika
Damian91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2009, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

jak to przedstawić na płaszczyżnie

Post autor: Damian91 »

wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ