rozwiązać równanie oraz znalezc Re i Im

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
malaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Brześcia

rozwiązać równanie oraz znalezc Re i Im

Post autor: malaker »

\(\displaystyle{ (2+3i) x^{2}+(2+i)x+(4-3i)y=8+17i}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}2x^{2}+2x+4y=8 \\3x^{2}+x-3y=17 \end{cases}}\)
pierwsze mnożę razy -3 drugie razy 2
\(\displaystyle{ \begin{cases}-6x^{2}+-6x-12y=-24 \\6x^{2}+2x-6y=34 \end{cases}}\)

dodaje stronami

\(\displaystyle{ -4x-18y=10}\)

wyznaczam y wstawiam do jakiegoś równania rozwiązuje równanie kwadratowe

czy ten tok myślenia jest prawidłowy czy można to inaczej rozwiązać ?

aha i mam problem z 2 innymi przykladami w których trzeba znalezć Re i Im
nie wiem co zrobić z tangesem jak przemnoze przez i+itg , a o drugim to już nie mówie
\(\displaystyle{ \frac{1+itg \alpha }{1-itg \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{n}}{(1-i)^{n-2}} \ gdzie \ n \in N}\)
mathematic

rozwiązać równanie oraz znalezc Re i Im

Post autor: mathematic »

\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{n}}{(1-i)^{n-2}} \ gdzie \ n \in N}\)
tutaj powinieś skorzystać ze wzoru na potęgowanie liczb zespolonych, czyli po pierwsze zapisać w postaci trygonometrycznej
malaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Brześcia

rozwiązać równanie oraz znalezc Re i Im

Post autor: malaker »

aha no tak to już wiem a 1 przyklad z rownaniem tak to trzeba rozwiazywac jak zaczałem?
mathematic

rozwiązać równanie oraz znalezc Re i Im

Post autor: mathematic »

\(\displaystyle{ \begin{cases}-6x^{2}+-6x-12y=-24 \\6x^{2}+2x-6y=34 \end{cases}}\)

z pierwszego y=...
z drugiego y=...
porównaj i wylicz x , a potem masz zależność na y
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, o 23:25 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
ODPOWIEDZ