Rozwiąż układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
AnimalHuman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 4 kwie 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: AnimalHuman »

Witam. Mam problem z układem równań w którym albo zagnieżdżam się przy sprzężeniach liczb, albo jak próbuje innym sposobem - przy zbyt dużej ilości zmiennych. Potrzebuje jakiejś pomocy.

\(\displaystyle{ (1+i)z + (1-i)\overline{v} = 1}\)
\(\displaystyle{ (1-i)\overline{z} + (1-2i)v = 1}\)

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: meninio »

Podstaw za \(\displaystyle{ z=a+ib}\), a za \(\displaystyle{ v=x+iy}\).
Wstaw do równania i uporządkuj lewe strony, tak żeby było widać cześć rzeczywista i urojoną.
Następnie porównaj część rzeczywista lewej strony z częścią rzeczywistą prawej (czyli z 1), a następnie część urojona lewej strony z częścią urojona prawej strony (czyli 0).
Dostaniesz w ten sposób układ czterech równań z czterema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ