liczby zapisać w postaci kanonicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cintrzyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2010, o 07:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LW

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: cintrzyk »

Witam,

Mam problem z następującymi liczbami, a właściwie z ich dużymi potęgami...

1) \(\displaystyle{ \frac{ (j- \sqrt{3} )^{5}}{(1-j)^{2}}}\)

2) \(\displaystyle{ \left(\frac{ \sqrt{3}+j }{1-j}\right)^{12}}\)

3) \(\displaystyle{ \left( j+j \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3}-j } \right)^{18}}\)

Proszę o jakieś wskazówki jak za to się zabrać, z góry dziękuję
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: shvedeq »

Zapisz te liczby w postaci \(\displaystyle{ |z|e^{i\phi}}\), podnieś do odpowiedniej potęgi i wynik zapisz w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\)
cintrzyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2010, o 07:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LW

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: cintrzyk »

a nie trzeba skorzystać ze wzoru de Moivre'a? bo ten zapis szczególnie "e" dla mnie mało znany.
Możesz jaśniej opisać?
grower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 paź 2010, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: grower »

Noo ja też nie mogę tego ogarnąć... cintrzyk jaka grupa? ;]
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: shvedeq »

\(\displaystyle{ e^{i\phi}=\cos \phi + i \sin \phi}\); \(\displaystyle{ \phi}\) to argument liczby zespolonej.
Dla przykładu pokaże pierwszy punkt:
\(\displaystyle{ \frac{(i-\sqrt{3})^5}{(1-i)^2}=\frac{(\sqrt{4} e^{-i\frac{\pi}{3}} )^5}{(\sqrt{2} e^{-i\frac{\pi}{4}})^2}=\frac{32 e^{-i\frac{5\pi}{3}}}{2e^{-i\frac{\pi}{2}}}=16e^{-i\frac{2\pi}{3}}=16(\cos\frac{-2\pi}{3} + i\sin\frac{-2\pi}{3})}\)
Jeszcze tylko musisz sinus i cosinus wyliczyć
grower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 paź 2010, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: grower »

Dalej nie mogę zrozumieć jak przeszedłeś do tego co jest po prawej stronie pierwszego znaku równości. Skąd te pierwiastki i takie potęgi??? \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

liczby zapisać w postaci kanonicznej

Post autor: shvedeq »

jaki jest moduł liczby \(\displaystyle{ i-\sqrt 3}\). Jaki jest jej argument?
ODPOWIEDZ