układ równań z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Przemek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2006, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

układ równań z liczbami zespolonymi

Post autor: Przemek21 »

witam wszystkich !!!! mam takie zadanko do rozwiązania z liczbami zespolonymi jest to układ równań :
x + iy - 2z = 10
x - y + 2iz = 20
ix + 3iy - (1+i)z = 30

a takie powinny być odpowiedzi :
x = 3 -11i
y = -3-9i
z = 1- 7i

trzeba to rozwiązac metodą wyznacznikową ( macierze , wzory cramera ) i gdyby nie te liczby zespolone to zadanie jest proste a przez nie nie wiem jak sie wziąć za to !!! wielka Prośba do kogoś kto umiałby to rozwiązac o pomoc !!! mam w sobote kolokwium i napewno bedzie podobne zadanie !!! prosze o jak najszybszą pomoc !!! Z góry dziekuje !!!
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

układ równań z liczbami zespolonymi

Post autor: Calasilyar »

wnioskuję, że umiałbyś to zrobic na rzeczywistych... więc zrób tak samo
Przemek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2006, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

układ równań z liczbami zespolonymi

Post autor: Przemek21 »

no właśnie problem polega na tym że jak licze wyznacznik to wychodzą mi jakieś dziwne liczby i dlatego nie wiem jak to dalej zrobić jeżeli umiesz to zrobić i zrobiłbyś to bede Ci bardzo wdzięczny !!!! PZDR
ODPOWIEDZ