Obliczyć sumę pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Wujcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 24 paź 2010, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć sumę pierwiastków

Post autor: Wujcio »

Witam mam takie zadanie

Oblicz sumę

\(\displaystyle{ 1 + 2e + 3e ^{2} + 4e ^{3} + ... + ne ^{n-1}}\)

gdzie e to pierwiastek stopnia n z 1

o ile mi wiadomo pierw stopnia n z 1 to:

\(\displaystyle{ cos \frac{2 \pi }{n} + isin \frac{2 \pi }{n}}\)

i co dalej ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczyć sumę pierwiastków

Post autor: Crizz »

215313.htm
ODPOWIEDZ