pierwiastek z i a pierwiastek 4 stopnia z (-1)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 19:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
pierwiastek z i a pierwiastek 4 stopnia z (-1)
i=pierwiastek z -1, czyli pierwiastek z i równa się pierwiastkowi z pierwiastka z -1 czyli pierwiastkowi 4 stopnia z -1, tak? czy wiec pierwiastek z i rowna sie pierwiastkowi 4 stopnia z -1?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
pierwiastek z i a pierwiastek 4 stopnia z (-1)
jedyne, co mogę ci odpowiedziec to: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093 masz i zapisz to normalnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 19:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
pierwiastek z i a pierwiastek 4 stopnia z (-1)
Proszę:
i=\(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt\sqrt{-1}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)
czy tak jest? bo licząc ze wzoru na pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt{i}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\) otrzymuje różne wyniki
i=\(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt\sqrt{-1}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)
czy tak jest? bo licząc ze wzoru na pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt{i}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\) otrzymuje różne wyniki
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
pierwiastek z i a pierwiastek 4 stopnia z (-1)
Proste - pierwiastki kwadratowe z liczby są dwa. Pierwiastki czwartego stopnia są cztery.
Bo pierwiastek z -1 to jest i, ale również -i.
Bo pierwiastek z -1 to jest i, ale również -i.