Opisać czwórki liczb

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

Opisać czwórki liczb

Post autor: karolo15 »

Robilem dużo prostych zadań z liczb zespolonych ale za to zadanie nie wiem nawet jak się zabrać, Czy ktoś może mi pomóc jak to zrobić? Opisać wszystkie czwórki liczb całkowitych \(\displaystyle{ (a,b,c,d)}\) takie, że, \(\displaystyle{ 2^{a}s ^{b}+ 2^{c} s^{d}=-1}\) \(\displaystyle{ }\) dla \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ s= 1+ i\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 21:03 przez karolo15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Opisać czwórki liczb

Post autor: Nakahed90 »

A gdzie masz c i d?
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

Opisać czwórki liczb

Post autor: karolo15 »

Przeprszam, pomylilem się, tak to wygląda. Opisać wszystkie czwórki liczb całkowitych \(\displaystyle{ (a,b,c,d)}\) takie, że, \(\displaystyle{ 2^{a}s ^{b}+ 2^{c} s^{d}=-1}\) \(\displaystyle{ }\) dla \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ s= 1+ i\sqrt{3}}\). Wie ktoś jak to zrobic bo siedze nad tym od godziny i nie wiem=(
ODPOWIEDZ