Witam
Dziś zwracam się do was z ogromną prośbą o pomoc w rozwiązaniu przykładu pewnie dla was prostego Nie będę kręcił ze coś z tego rozumiem bo nic a nic nie kapuje :/
Oto zadanie :
\(\displaystyle{ \frac{i ^{3}(1-i)^{10} }{(1+ \sqrt{3} \cdot i ) ^{7} ( \sqrt{3}-i )^{8} }}\)
Zadanie jest warte 4 pkt na egzaminie a dla mnie to być albo nie być na studiach
Bardzo był bym wdzięczny jeśli ktoś by to rozwiązał
Z góry dziękuje
Potęgowanie liczb zespolonych ...
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radziejów
Potęgowanie liczb zespolonych ...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 21:57 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radziejów
Potęgowanie liczb zespolonych ...
Wiem nawet wiem o co chodzi pewnie o ten wzór :
\(\displaystyle{ z ^{n}= \left| z\right| ^{n}(cos n \varphi + i \cdot sin n \varphi)}\)
Ale co zacznę to inaczej mi wychodzi gdzieś po kolei coś źle robię .
I prosił bym żeby ktoś to rozwiązał od początku do końca bo takiego zadania naturalnie na egzaminie nie będzie ale żebym wiedział jak liczyć inne podobne przykłady.
\(\displaystyle{ z ^{n}= \left| z\right| ^{n}(cos n \varphi + i \cdot sin n \varphi)}\)
Ale co zacznę to inaczej mi wychodzi gdzieś po kolei coś źle robię .
I prosił bym żeby ktoś to rozwiązał od początku do końca bo takiego zadania naturalnie na egzaminie nie będzie ale żebym wiedział jak liczyć inne podobne przykłady.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 21:59 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera fi to '\phi' lub '\varphi'.
Powód: Poprawa wiadomości. Litera fi to '\phi' lub '\varphi'.