Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
\(\displaystyle{ (4-ai)(-3+bi)=i}\)
czy to coś w ogóle da się rozwiązać? jak nie to dlaczego może mi ktoś to wytłumaczyć?
\(\displaystyle{ (4-ai)(-3+bi)=i}\)
czy to coś w ogóle da się rozwiązać? jak nie to dlaczego może mi ktoś to wytłumaczyć?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 15:54 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
Da się. Wymnóż i przyrównaj do siebie części rzeczywiste i części urojone po obu stronach równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
mam coś takiego \(\displaystyle{ -12+4bi+3ai+ab=i}\) co dalej?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 16:00 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
Zakładam, że wymnożyłeś dobrze.
Teraz porządkujesz:
\(\displaystyle{ (ab-12) + (3a+4b)i = 0 + i}\)
I przyrównujesz do siebie części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab-12 = 0 \\ 3a+4b = 1 \end{cases}}\)
Teraz porządkujesz:
\(\displaystyle{ (ab-12) + (3a+4b)i = 0 + i}\)
I przyrównujesz do siebie części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab-12 = 0 \\ 3a+4b = 1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
Hmm... nie umiem tego zrobić niestety, za tępy jestem. Nie było by problemu jeśli zamiast tego "ab" było by np. 2b. Czy dokończysz to zadanie? wydaje mi się, że nie ma takich a i b spełniających te równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
Wyszło mi coś takiego \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{6}}\) a \(\displaystyle{ b= \frac{1}{8}}\)-- 24 paź 2010, o 15:48 --Ale to jest źle pewnie;-(
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Znaleźć liczby rzeczywiste a i b spełniające równanie...
no wiem;( bo wstawiłem i źle jest;( lipa kurde