postac algebraiczna - rozwiazac rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mati7302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2010, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 27 razy

postac algebraiczna - rozwiazac rownanie

Post autor: mati7302 »

\(\displaystyle{ z^{2} + 4\overline{z}=0}\)

zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ z^{2} + 4(a-bi)=0\\
z^{2} + 4a - 4bi = 0\\
(a+bi)^{2} + 4a - 4bi=0\\
a^{2} + 2abi + b^{2}i^{2} + 4a - 4bi=0\\
a^{2} - 4a = 0\\
a = 4\\
2abi + b^{2}i^{2} - 4bi = 0 \\
8bi + b^{2}i^{2} - 4bi = 0\\
4bi - b^{2} = 0\\
b = 4}\)



wątpię, że to jest dobrze...
jakby ktoś mógł pomóc, dzięki.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 22:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kreskę nad symbolem uzyskujemy za pomocą '\overline{}', przejście do nowej linii to '\\'. Ort.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

postac algebraiczna - rozwiazac rownanie

Post autor: cosinus90 »

Przy przejściu z czwartej linijki rozwiązania do piątej popełniłeś błąd.
\(\displaystyle{ b^{2}i^{2}}\) to również część rzeczywista, gdyż \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\).

Tak przy okazji - jeżeli przyrównujemy część urojoną do zera, to już nie piszemy jednostki urojonej \(\displaystyle{ i}\).
mati7302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2010, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 27 razy

postac algebraiczna - rozwiazac rownanie

Post autor: mati7302 »

dzieki.
teraz rozwiazalem uklad rownan i otrzymalem:
\(\displaystyle{ a = 2

b = 2\sqrt{3}}\)


moze ktos sprawidzic?

jaka powinna byc odpowiedz do takiego zadania?
ODPOWIEDZ