Obliczenia modułów liczb
Obliczenia modułów liczb
Witam. Dopiero co zacząłem poznawać liczby zespolone i nie bardzo radze sobie z modułami. Więc jak to wykonać?
\(\displaystyle{ \left( 1+2i\right)\left( 3-4i\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{4+i}{3+2i}}\)
tutaj należy rozwiązać równania
\(\displaystyle{ 2z+\left( 3-i\right) \vec{z}=5+4i}\)
\(\displaystyle{ z+i= z+i}\) nad tym działaniem po prawej stronie ma być taka długa kreska ale nie umiem jej zrobić w LaTex.
Będę wdzięczny za pomoc bo nie wiem jak to ugryźć. Najlepiej niech ktoś pokaże jak krok po kroku to zrobić jakich wzorów użyć. Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \left( 1+2i\right)\left( 3-4i\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{4+i}{3+2i}}\)
tutaj należy rozwiązać równania
\(\displaystyle{ 2z+\left( 3-i\right) \vec{z}=5+4i}\)
\(\displaystyle{ z+i= z+i}\) nad tym działaniem po prawej stronie ma być taka długa kreska ale nie umiem jej zrobić w LaTex.
Będę wdzięczny za pomoc bo nie wiem jak to ugryźć. Najlepiej niech ktoś pokaże jak krok po kroku to zrobić jakich wzorów użyć. Pozdrawiam
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczenia modułów liczb
Moduł liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{a^{2} + b^{2}}}\)
Co do równań, taka kreska oznacza liczbę zespoloną sprzężoną, czyli z przeciwnym znakiem jej części urojonej.
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{a^{2} + b^{2}}}\)
Co do równań, taka kreska oznacza liczbę zespoloną sprzężoną, czyli z przeciwnym znakiem jej części urojonej.
Obliczenia modułów liczb
\(\displaystyle{ \left| (1+2i)(3-4i)\right|= \sqrt{(1+2i) ^{2}+(3-4i) ^{2} }= \sqrt{1+4i-4+9-24i+16}}\) dobrze rozumuje?
Obliczenia modułów liczb
Czyli już wiem jak zrobić to a z tym pietrowym to poprostu \(\displaystyle{ \frac{(4+i)(3-2i)}{(3+2i)(3-2i)}}\) ? a jak dalsze zadania?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczenia modułów liczb
Tak, dokładnie. Potem wyznaczasz część rzeczywistą oraz część urojoną i podstawiasz do wzoru.
Jeżeli chodzi o równania, napisz dokładnie czego nie rozumiesz, z czym masz problem.
Jeżeli chodzi o równania, napisz dokładnie czego nie rozumiesz, z czym masz problem.
Obliczenia modułów liczb
nie rozumiem jak obliczyć takie równanie:
\(\displaystyle{ 2z+\left( 3-i\right) \vec{z}=5+4i}\)
oraz takie \(\displaystyle{ z+1= z+i}\) te równanie po lewej całe jest pod kreską na górze
\(\displaystyle{ 2z+\left( 3-i\right) \vec{z}=5+4i}\)
oraz takie \(\displaystyle{ z+1= z+i}\) te równanie po lewej całe jest pod kreską na górze
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczenia modułów liczb
Tak jak powiedziałem, kreska nad liczbą zespoloną oznacza jej sprzężenie, czyli liczbą sprzężoną do \(\displaystyle{ z=a+bi}\) jest liczba \(\displaystyle{ \vec{z} = a-bi}\).
Zapisz je w postaci algebraicznej i porównaj ze sobą części rzeczywiste oraz urojone.
Zapisz je w postaci algebraicznej i porównaj ze sobą części rzeczywiste oraz urojone.
Obliczenia modułów liczb
A możesz pokazać jak to będzie wyglądać bo nie wiem jak to rozwiązać? a czy w zadaniu \(\displaystyle{ \frac{4+i}{3+2i}}\) wyjdzie \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{26}}\) ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczenia modułów liczb
\(\displaystyle{ 2(a+bi) + (3-i)(a-bi) = 5+4i}\)
Po lewej stronie wyznacz część rzeczywistą i urojoną powstałej liczby zespolonej, następnie porównaj to z częściami po prawej stronie.
Co do modułu \(\displaystyle{ |z|}\), mi wyszło inaczej - przedstaw rozwiązanie.
Po lewej stronie wyznacz część rzeczywistą i urojoną powstałej liczby zespolonej, następnie porównaj to z częściami po prawej stronie.
Co do modułu \(\displaystyle{ |z|}\), mi wyszło inaczej - przedstaw rozwiązanie.
Obliczenia modułów liczb
\(\displaystyle{ \frac{(4+i)(3-2i)}{(3+2i)(3-2i)}= \frac{12-8i+3i-2(-1)}{9-6i+6i-4(-1)}= \frac{12-8i+3i+2}{9+4}= \frac{14-5i }{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{14-5i }{13}=0 \setminus 13
14-5i=13 \setminus -14
-5i=13-14
-5i=-1 \setminus (-1)
5i=1 \setminus -1
5i-1
\left| z\right|= -1+5i
\left| z\right|= \sqrt{(-1) ^{2}+5i ^{2} }
\left| z\right|= \sqrt{1+25}
\left| z\right|= \sqrt{26}}\) Tak to zrobiłem, proszę o poprawienie jeśli źle. Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{14-5i }{13}=0 \setminus 13
14-5i=13 \setminus -14
-5i=13-14
-5i=-1 \setminus (-1)
5i=1 \setminus -1
5i-1
\left| z\right|= -1+5i
\left| z\right|= \sqrt{(-1) ^{2}+5i ^{2} }
\left| z\right|= \sqrt{1+25}
\left| z\right|= \sqrt{26}}\) Tak to zrobiłem, proszę o poprawienie jeśli źle. Pozdrawiam
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczenia modułów liczb
Od kiedy \(\displaystyle{ 0 \cdot 13 = 13}\) ?\(\displaystyle{ \frac{14-5i }{13}=0}\)
Wydziel z tego ułamka część rzeczywistą i urojoną : \(\displaystyle{ Re(z) = \frac{14}{13} , Im(z) = - \frac{5}{13}}\)