interpretacja geometryczna na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

interpretacja geometryczna na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: juvex »

jak narysować ten zbiór ?

\(\displaystyle{ \left\{ z \in C \ : \ 0<arg( \frac{z+i}{z-i})< \frac{ \pi }{4}\right\}}\)
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

interpretacja geometryczna na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Arst »

\(\displaystyle{ Arg\frac{A}{B}=Arg(A)-Arg(B)+2k\pi, \ k \in \mathbb{Z}}\)
Za k podstawiasz liczby całkowite dopóty, dopóki argumenty nie przekraczają \(\displaystyle{ 2\pi}\).
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

interpretacja geometryczna na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: juvex »

niestety nadal nie mam pojęcia jak ten rysunek będzie wyglądał
breakout
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 9 paź 2007, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BŁG
Podziękował: 1 raz

interpretacja geometryczna na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: breakout »

również proszę o rozwiązanie do końca tego zadania
ODPOWIEDZ