Znaleźć wszystkie zespolone pierwiastki wielomianów:
a) \(\displaystyle{ z^{21} - z^{16} - z^{11} + z^{6}}\) ;
b) \(\displaystyle{ z^{15} + 3z^{11} + 3z^{7} + z^{3}}\)
Wyznaczyć ich krotności.
Proszę o pomoc.
Znaleźć wszystkie zespolone pierwiastki wielomianu
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Znaleźć wszystkie zespolone pierwiastki wielomianu
Na początek spróbuj to rozłożyć na czynniki, to znaczy wyciągnij przed nawias co się da i zastosuj metodę grupowania wyrazów.
Znaleźć wszystkie zespolone pierwiastki wielomianu
No to mam coś takiego:
a)
\(\displaystyle{ \left( z^{11}- z^{6} \right) \left( z^{10}-1 \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ z^{10}=1 \vee z^{11}= z^{6}}\)
jak dalej?
a)
\(\displaystyle{ \left( z^{11}- z^{6} \right) \left( z^{10}-1 \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ z^{10}=1 \vee z^{11}= z^{6}}\)
jak dalej?