Zbiory na płaszczyznach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
KrawieC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 4 sty 2007, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Zbiory na płaszczyznach zespolonych

Post autor: KrawieC »

Witam

Mam problem z takim przykładem:

\(\displaystyle{ \left\{z \in C | \quad \frac{ \pi }{4}<arg(z+i)\ \le \frac{ \pi }{2} \right\}}\)

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Zbiory na płaszczyznach zespolonych

Post autor: juvex »

\(\displaystyle{ arg(z+i)}\)
można zapisać jako:
\(\displaystyle{ arg(z-(-i))}\)
a to już łatwo narysować
AU
AU
v7ebuf.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 52 razy
ODPOWIEDZ