Równianie kwadratowe z niewygodną deltą

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Monia678
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Równianie kwadratowe z niewygodną deltą

Post autor: Monia678 »

Siemka!
Mam takowy problem z pewnym zadankiem, nie wiem jak policzyć pierwisatki z delty, bo sinusy są niewygodne i które wziąć. Czy ktoś mógłby mi pokazać od początku do końca jak zrobić ten przykładzik, mam jeszcze kilkanaście do przećwiczenia, tak żebym mogła się na czymś wzorować.
\(\displaystyle{ z^2+(4+3i)z+(1+5i)=0}\)
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Równianie kwadratowe z niewygodną deltą

Post autor: szatkus »

\(\displaystyle{ \Delta=(4+3i)^2-4(1+5i)=16+24i-9-4-20i=3+4i\\
z=\frac{-4-3i+\sqrt{3+4i}}{2}\\
3+4i=a^2+2abi-b^2\\
\begin{cases} 3=a^2-b^2 \\ 4=2ab \end{cases}\\
\frac{2}{b}=a\\
3=\frac{4}{b^2}-b^2\\
0=-b^4-3b^2+4\\
0=(b^2-1)(b^2+4)\\
b_1=1\\
a_1=2\\
b_2=-1\\
a_2=-2\\
z_1=-1-i\\
z_2=-3-2i}\)

Prościej tego policzyć nie potrafiłem
ODPOWIEDZ