Równanie i nierówność w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie i nierówność w liczbach zespolonych

Post autor: choko »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2z_1 - (2+i)z_2 = -i \\ (4-2i)z_1 - 5z_2 = -1-2i \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \overline{z^{4}}=4z^{6}}\)

-- 24 paź 2010, o 12:39 --

Proszę o pomoc, a jakieś wskazówki chociaż:(
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 14:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kreskę nad symbolem uzyskujemy za pomocą '\overline{}'.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie i nierówność w liczbach zespolonych

Post autor: Crizz »

W drugim postać wykładnicza (jeśli się gdzieś nie pomyliłem, to przy podstawieniu \(\displaystyle{ z=|z|e^{i\varphi}}\) powinieneś dostać końcowe równanie w postaci \(\displaystyle{ \left(|z|e^{i\varphi}\right)^{2}=\frac{1}{4}}\)), w pierwszym zastosuj metodę wyznacznikową, będzie chyba najwygodniejsza.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie i nierówność w liczbach zespolonych

Post autor: choko »

Oj nie miałem tego wzorku na wykładzie, nie wiem z czym to się je, więc chyba nie da rady:( Może dordzisz coś w 1.?
ODPOWIEDZ