Mam obliczyć pierwiastek liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}}\)
\(\displaystyle{ x = -3\\
y = 4}\)
\(\displaystyle{ |z| =\sqrt{-3^2 + 4^2}= 5}\)
\(\displaystyle{ cos = -\frac{3}{5}\\
sin = \frac{4}{5}}\)
jak to zapisać w postaci trygonometrycznej? nie ma odpowiedników tych liczb w postaci łukowej
Pierwiastki liczb zespolonych
Pierwiastki liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 12:46 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Pierwiastki liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}=a+bi\\
4i-3=a^2-b^2+2abi\\
\begin{cases} a^2-b^2=-3 \\ 2ab=4 \end{cases}}\)
Jak tak bardzo chcesz używać postaci trygonometrycznej i nie ma odpowiedników, to można posłużyć się funkcjami odwrotnymi do sin i cos...
4i-3=a^2-b^2+2abi\\
\begin{cases} a^2-b^2=-3 \\ 2ab=4 \end{cases}}\)
Jak tak bardzo chcesz używać postaci trygonometrycznej i nie ma odpowiedników, to można posłużyć się funkcjami odwrotnymi do sin i cos...
Pierwiastki liczb zespolonych
mógłbyś mi wytłumaczyć jak posłużyć się funkcjami odwrotnymi?tometomek91 pisze:Jak tak bardzo chcesz używać postaci trygonometrycznej i nie ma odpowiedników, to można posłużyć się funkcjami odwrotnymi do sin i cos...
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Pierwiastki liczb zespolonych
Jeżeli
\(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}=r(cos \phi+isin\phi)\\
cos(2\phi)=-\frac{3}{5}\\
sin(2 \phi) = \frac{4}{5}\\
2 \phi=sin \left( arcsin\frac{4}{5} \right)}\)
W ten sposób znajdujemy kąt.
\(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}=r(cos \phi+isin\phi)\\
cos(2\phi)=-\frac{3}{5}\\
sin(2 \phi) = \frac{4}{5}\\
2 \phi=sin \left( arcsin\frac{4}{5} \right)}\)
W ten sposób znajdujemy kąt.