przedstaw w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
badeleux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 lut 2010, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: badeleux »

\(\displaystyle{ \frac{2- \sqrt{2}i }{ \sqrt{3} + 2i }}\)


nie używając kalkulatora
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: lukki_173 »

Na początek pomnóż przez sprzężenie licznik i mianownik.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: jarek4700 »

W wolframie kąt wychodzi dość nieciekawy. Jakieś -84 stopnie z hakiem. Zachodzi podejrzenie że będzie to po prostu \(\displaystyle{ \frac{-84371\pi}{180000}}\)
ODPOWIEDZ