cosinus 5x na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
cosinus 5x na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ (\cos x+i \sin x)^5=\cos 5x + i \sin 5x}\)
Teraz lewą strone podnieś do 5-tej potęgi i wszystkie liczby rzeczywiste po prawej stronie to będzie właśnie wartość na \(\displaystyle{ \cos 5x}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \cos 5x=5\cos^5 x-20\cos^3 x+16\cos x}\)
Teraz lewą strone podnieś do 5-tej potęgi i wszystkie liczby rzeczywiste po prawej stronie to będzie właśnie wartość na \(\displaystyle{ \cos 5x}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \cos 5x=5\cos^5 x-20\cos^3 x+16\cos x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 29 paź 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
cosinus 5x na liczbach zespolonych
Jak to po lewej przekształciłes ?? Z dwumianu Newtona ??
Za bardzo nie rozumiem twojego wyprowadzenia. Dlaczego cos5x+isin5x , tzn skad wiesz ze sin5x ??
Za bardzo nie rozumiem twojego wyprowadzenia. Dlaczego cos5x+isin5x , tzn skad wiesz ze sin5x ??
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
cosinus 5x na liczbach zespolonych
z wzorów Moivre'a masz \(\displaystyle{ \left(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos{5x}+i\sin{5x}}\), z dwumianu Newtona:
\(\displaystyle{ \left(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos^5{x}+i\cos^4{x}\sin{x}+i^2\cos^3{x}\sin^2{x}+i^3\cos^2{x}\sin^3{x}+i^4\cos{x}\sin^4{x}+i^5\sin^5{x}}\)
zapisz prawą stroną w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) będą jakimiś funkcjami sinusa i kosinusa i porównaj częśc urojoną tej liczby z \(\displaystyle{ \sin{5x}}\)
\(\displaystyle{ \left(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos^5{x}+i\cos^4{x}\sin{x}+i^2\cos^3{x}\sin^2{x}+i^3\cos^2{x}\sin^3{x}+i^4\cos{x}\sin^4{x}+i^5\sin^5{x}}\)
zapisz prawą stroną w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) będą jakimiś funkcjami sinusa i kosinusa i porównaj częśc urojoną tej liczby z \(\displaystyle{ \sin{5x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 29 paź 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
cosinus 5x na liczbach zespolonych
Mógłbyś to dalej rozpisac ??zapisz prawą stroną w postaci a+bi, gdzie a,b będą jakimiś funkcjami sinusa i kosinusa i porównaj częśc urojoną tej liczby z sin{5x}
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
cosinus 5x na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \left(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos{5x}+i\sin{5x}\\
ft(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos^5{x}+5i\cos^4{x}\sin{x}+10i^2\cos^3{x}\sin^2{x}+10i^3\cos^2{x}\sin^3{x}+5i^4\cos{x}\sin^4{x}+i^5\sin^5{x} =\\\cos^5{x}+5i\cos^4{x}\sin{x}-10\cos^3{x}\sin^2{x}-10i\cos^2{x}\sin^3{x}+5\cos{x}\sin^4{x}+i\sin^5{x}\\
\\
cos5x = cos^{5}x\ -10\ cos^{3}x\ sin^{2}x\ +5\ cosx\ sin^{4}x\\
sin5x = sin^{5}x\ - 10\ cos^{2}x\ sin^{3}x\ +5\ cos^{4}x\ sinx}\)
ft(\cos{x}+i\sin{x}\right)^5=\cos^5{x}+5i\cos^4{x}\sin{x}+10i^2\cos^3{x}\sin^2{x}+10i^3\cos^2{x}\sin^3{x}+5i^4\cos{x}\sin^4{x}+i^5\sin^5{x} =\\\cos^5{x}+5i\cos^4{x}\sin{x}-10\cos^3{x}\sin^2{x}-10i\cos^2{x}\sin^3{x}+5\cos{x}\sin^4{x}+i\sin^5{x}\\
\\
cos5x = cos^{5}x\ -10\ cos^{3}x\ sin^{2}x\ +5\ cosx\ sin^{4}x\\
sin5x = sin^{5}x\ - 10\ cos^{2}x\ sin^{3}x\ +5\ cos^{4}x\ sinx}\)