Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i mam problem z matematyką na studiach
Możecie mi podpowiedzieć jak zrobić takie zadanie? Wertuję ksiązki już kilka godzin i nic nie kumam..
Zadanie: Niech z będzie pierwiastkiem n-tego stopnia z jedynki. Obliczyć wartość następujących sum:
a) \(\displaystyle{ 1+z+z^2+ ..... + z^n-1}\)
b) \(\displaystyle{ 1+2z+3z^2+ .... + nz^n-1}\)
Proszę o możliwie jasne wyjaśnienie jak takie zadania robić
Wartości sum
Wartości sum
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, o 17:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wartości sum
Podejrzewam, że miało być \(\displaystyle{ z^{n-1},nz^{n-1}}\). Pierwsze to zwykła suma ciągu geometrycznego, jak skorzystasz ze wzoru na taką sumę, to dalej już pójdzie łatwo.
Drugie:
\(\displaystyle{ 1+2z+3z^2+ .... + nz^{n-1}=(1+z+z^{2}+z^{n-1})+(z+z^{2}+...+z^{n-1})+(z^{2}+...+z^{n-1})+..+z^{n-1}}\)
i tu także zacznij od skorzystania ze wspomnianego wzoru przy obliczaniu sum w nawiasach.
Drugie:
\(\displaystyle{ 1+2z+3z^2+ .... + nz^{n-1}=(1+z+z^{2}+z^{n-1})+(z+z^{2}+...+z^{n-1})+(z^{2}+...+z^{n-1})+..+z^{n-1}}\)
i tu także zacznij od skorzystania ze wspomnianego wzoru przy obliczaniu sum w nawiasach.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulęczyno
- Podziękował: 2 razy
Wartości sum
30a
\(\displaystyle{ z= \sqrt[n]{1}}\)
Trzeba założyć, że z!=1 ponieważ wyjdzie dzielenie przez 0.
\(\displaystyle{ S_{n}= \frac{1\left( 1- z^{n} \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{1\left( 1- \sqrt[n]{1} ^{n} \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{1\left( 1-1 \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{0}{1-z}=0}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt[n]{1}}\)
Trzeba założyć, że z!=1 ponieważ wyjdzie dzielenie przez 0.
\(\displaystyle{ S_{n}= \frac{1\left( 1- z^{n} \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{1\left( 1- \sqrt[n]{1} ^{n} \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{1\left( 1-1 \right) }{1-z}
S_{n}= \frac{0}{1-z}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wartości sum
Mi w drugim wyszło \(\displaystyle{ \frac{z-n}{(1-z)^{2}}}\). Dobrze to jest i co z tym dalej zrobić?
-----------
Już znalazłem błąd. Powinno być \(\displaystyle{ \frac{n(z-1)}{(1-z)^{2}}=\frac{n}{z-1}}\). To już koniec?
-----------
Już znalazłem błąd. Powinno być \(\displaystyle{ \frac{n(z-1)}{(1-z)^{2}}=\frac{n}{z-1}}\). To już koniec?