Witam. Zapisać w postaci trygonometrycznej:
a) \(\displaystyle{ z = sin \alpha - i \cdot cos \alpha , \ \alpha \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)}\)
b) \(\displaystyle{ z = 1 - i \cdot ctg \alpha , \ \alpha \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)}\)
Prosiłbym jak najbardziej łopatologicznie, to moje pierwsze kroki w liczbach zespolonych.
Zapisać liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Zapisać liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej
Wskazówka do pierwszego: skorzystaj ze wzorów redukcyjnych dla kąta \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi+\alpha}\).
Wskazówka do drugiego: \(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\). Sprowadź oba składniki sumy do wspólnego mianownika, a potem skorzystaj ze wskazówki do pierwszego.
Wskazówka do drugiego: \(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\). Sprowadź oba składniki sumy do wspólnego mianownika, a potem skorzystaj ze wskazówki do pierwszego.