Wykonać obliczenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
orlik_orzel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 sie 2009, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Wykonać obliczenie

Post autor: orlik_orzel »

Jak najprościej wykonać te obliczenia:
\(\displaystyle{ \sqrt{4i}}\)
i
\(\displaystyle{ \sqrt{12+16i}}\)
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Wykonać obliczenie

Post autor: patryk_elk »

uogólniony wzór de moivre'a \(\displaystyle{ \sqrt{z}=|z|^{\frac{1}{2}}=4 \cdot(cos \frac{x+k\pi}{2}+isin\frac{x+k\pi}{2})}\)
ODPOWIEDZ