Elementarne zadania z liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
Cześć.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś pokazałby mi poprawne rozwiązania zadań:
1. Obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt{3 - i \sqrt{27}}}\)
2. Zaznacz na płaszczyźnie zbiór liczby zespolonych spełniających warunek \(\displaystyle{ |5z - 10 + 5i| = 25}\)
3. Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ z^3+z^2+z+1=0}\)
4. Znaleźć pierwiastek stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z liczby \(\displaystyle{ \sqrt{5}-1+i \sqrt{10+2 \sqrt{5} }}\)
I żeby nie było, że oczekuję gotowych rozwiązań, bez własnego wkładu. Chcę po prostu zobaczyć, jak poprawnie w całości takie zadnia rozwiązać. Kilka słów komentarza:
1. Wydaje mi się, że to bardzo proste zadanie, jest chyba kilka sposobów rozwiązania. Pierwszy pomysł miałem taki, żeby podnieść to do kwadratu i później policzyć pierwiastki, drugi, żeby od razu kombinować coś z postacią trygonometryczną. Ale z chęcią zobaczę, jaka jest standardowa metoda rozwiązywania tego typu zadań.
2. Nie za bardzo wiem, jak w ogóle zacząć, myli mnie \(\displaystyle{ z}\) w module, nie wiem, co ma oznaczać (chyba nie jakąś nowa liczbę zespoloną, bo mamy jednocześnie \(\displaystyle{ i}\)?).
3. Wiem (z Zasadniczego twierdzenia algebry), że będą 3 pierwiastki. Jak ich szukać?
4. Zacząłbym od przekształcenia na postać trygonometryczną i wykorzystałbym wzór de Moivre'a, ale nie wygląda to zachęcająco... Może jest jakaś inna metoda?
Będę wdzięczny za pomoc. Poza tym, jestem zainteresowany dobrymi skryptami z różnych uczelni (udostępnianych za darmo), możecie podesłać jakieś linki.
Dzięki z góry,
Michał.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś pokazałby mi poprawne rozwiązania zadań:
1. Obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt{3 - i \sqrt{27}}}\)
2. Zaznacz na płaszczyźnie zbiór liczby zespolonych spełniających warunek \(\displaystyle{ |5z - 10 + 5i| = 25}\)
3. Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ z^3+z^2+z+1=0}\)
4. Znaleźć pierwiastek stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z liczby \(\displaystyle{ \sqrt{5}-1+i \sqrt{10+2 \sqrt{5} }}\)
I żeby nie było, że oczekuję gotowych rozwiązań, bez własnego wkładu. Chcę po prostu zobaczyć, jak poprawnie w całości takie zadnia rozwiązać. Kilka słów komentarza:
1. Wydaje mi się, że to bardzo proste zadanie, jest chyba kilka sposobów rozwiązania. Pierwszy pomysł miałem taki, żeby podnieść to do kwadratu i później policzyć pierwiastki, drugi, żeby od razu kombinować coś z postacią trygonometryczną. Ale z chęcią zobaczę, jaka jest standardowa metoda rozwiązywania tego typu zadań.
2. Nie za bardzo wiem, jak w ogóle zacząć, myli mnie \(\displaystyle{ z}\) w module, nie wiem, co ma oznaczać (chyba nie jakąś nowa liczbę zespoloną, bo mamy jednocześnie \(\displaystyle{ i}\)?).
3. Wiem (z Zasadniczego twierdzenia algebry), że będą 3 pierwiastki. Jak ich szukać?
4. Zacząłbym od przekształcenia na postać trygonometryczną i wykorzystałbym wzór de Moivre'a, ale nie wygląda to zachęcająco... Może jest jakaś inna metoda?
Będę wdzięczny za pomoc. Poza tym, jestem zainteresowany dobrymi skryptami z różnych uczelni (udostępnianych za darmo), możecie podesłać jakieś linki.
Dzięki z góry,
Michał.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: cukiernia
- Pomógł: 1 raz
Elementarne zadania z liczb zespolonych
1.
Jest reguła de Moivre'a, i tak to sie chyba robi na całym świecie.
Czyli mniej więcej:
\(\displaystyle{ 6(cos \frac{5\pi + 2k\pi}{3n} + i sin \frac{5\pi + 2k\pi}{3n})}\)
k jest od 0 do n-1
Nie jestem pewien obliczeń, nie jestem orłem w zespolonych ale chyba co najmniej naprowadziłem na właściwy trop.
Jest reguła de Moivre'a, i tak to sie chyba robi na całym świecie.
Czyli mniej więcej:
\(\displaystyle{ 6(cos \frac{5\pi + 2k\pi}{3n} + i sin \frac{5\pi + 2k\pi}{3n})}\)
k jest od 0 do n-1
Nie jestem pewien obliczeń, nie jestem orłem w zespolonych ale chyba co najmniej naprowadziłem na właściwy trop.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
OK, wiem w czym rzecz.
Ale jak zrobić resztę zadań? Będę wdzięczny za pomoc.
Ale jak zrobić resztę zadań? Będę wdzięczny za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
2) Zwykło się przez moduł oznaczać odległość między dwoma punktami na osi liczbowej. To samo można przenieść na płaszczyznę zespoloną, myśląc o tym jako "odległości" między dwoma liczbami zespolonymi (np. liczonej ze wzoru Pitagorasa). Przekształcając to równanie do przyjemniejszej postaci \(\displaystyle{ |z-2+i|=5}\), widać, że są to dwie liczby zespolone. Twoim zadaniem jest znalezienie wszystkich z, które spełniają to równanie, czyli takich, których "odległość" od liczby 2-i wynosi 5 (zmiana znaku wynika ze wzoru na odległość między punktami na osi). Wychodzi więc na to, że są to wszyskie liczby \(\displaystyle{ z=a+ib}\), taki dla których a i b spełniają równość \(\displaystyle{ (a-2)^2+(b+1)^2=5^2}\), czyli są to wszystkie punkty na okręgu o środku w (2; -1) i promieniu 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
OK, pierwsze 3 jestem w stanie zrobić, męczę się tylko z ostatnim:
Dzięki z góry.
Czy mam to robić "normalnie", tzn. szukać argumentu (tylko jak znaleźć argument dla \(\displaystyle{ \cos\phi = \frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)?) i podstawiać do wzoru de Moivre'a? Zależy mi, żeby ktoś pokazał, jakiś sposób poprawnego rozwiązania tego zadania.Znaleźć pierwiastek stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z liczby \(\displaystyle{ \sqrt{5}-1+i \sqrt{10+2 \sqrt{5} }}\)
Dzięki z góry.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
3. Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ z=1}\), a dalej wiadomo.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
Akurat 3. poszło gładko zaraz po tym, jak wysłałem pierwszy post. I nie \(\displaystyle{ z = 1}\), ale \(\displaystyle{ z = -1}\)Marcinek665 pisze:3. Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ z=1}\), a dalej wiadomo.
\(\displaystyle{ z^3+z^2+z+1=0
z^2(z+1) + (z+1) = 0
(z+1)(z^2+1) = 0}\)
I dalej z górki.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Elementarne zadania z liczb zespolonych
Tak, oczywiście, że \(\displaystyle{ z=-1}\), nie wiem, gdzie mi wcięło minus