Witam, mam problem z równaniem:
1.
\(\displaystyle{ \left| z - 1\right| = \left| z + 1\right|}\)
Jak trzeba to policzyć ?
________
Zespolone to nieco więcej problemów, więc uaktualniam listę:
2.
\(\displaystyle{ \frac{\left| z-2i\right| }{\left| z+3\right| } < 1}\)
Co teraz z kolei ? Próbowałem podstawić a+bi tylko że sprawa komplikuje się później nad wyraz, próbowałem rozwiązywać a'la funkcja homograficzna ale nic z tego (2 zmienne w końcu)
3.
\(\displaystyle{ \sqrt[6]{-64}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ z^{6} = -64}\)
Co z tym fantem teraz?
Edit:
Ok, troche pobadałem i doszedłem do czegoś więcej, nie omieszkam się tym podzielić ze społecznością matematyków:
\(\displaystyle{ \sqrt[6]{-64} = 2(cos( \frac{\pi + 2k\pi}{6} + i sin( \frac{\pi + 2k\pi}{6})}\)
Tak ?
Równanie modułów liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syberia
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Równanie modułów liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ |z-1|=|a-1+bi|= \sqrt{(a-1)^2+b^2}}\)
Podobnie liczysz \(\displaystyle{ |z+1|}\), wstawiasz to do równania i dalej powinno być prosto
Wtedy:
\(\displaystyle{ |z-1|=|a-1+bi|= \sqrt{(a-1)^2+b^2}}\)
Podobnie liczysz \(\displaystyle{ |z+1|}\), wstawiasz to do równania i dalej powinno być prosto
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: cukiernia
- Pomógł: 1 raz
Równanie modułów liczb zespolonych
Ok, jest punkt zaczepienia także liczę z zapartym tchem, dochodzę do równości
\(\displaystyle{ \sqrt{ (a-1)^{2} + b^{2} } = \sqrt{ (a+1)^{2} + b^{2} }}\)
Czyli można się pozbyć pierwiastka, \(\displaystyle{ b^{2}}\) się skraca i zostaje \(\displaystyle{ (a-1)^{2} = (a+1)^{2}}\)
A to sie spełnia tylko dla a=0.
Czyli wykresem będzie oś urojona, si ?
\(\displaystyle{ \sqrt{ (a-1)^{2} + b^{2} } = \sqrt{ (a+1)^{2} + b^{2} }}\)
Czyli można się pozbyć pierwiastka, \(\displaystyle{ b^{2}}\) się skraca i zostaje \(\displaystyle{ (a-1)^{2} = (a+1)^{2}}\)
A to sie spełnia tylko dla a=0.
Czyli wykresem będzie oś urojona, si ?