Argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kulfon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Argument liczby zespolonej

Post autor: Kulfon »

Pytanie brzmi tak:
Jakie punkty na płaszczyźnie zespolonej reprezentowane są przez dane równanie?

\(\displaystyle{ arg(\frac{z+1}{z-1})= \frac{\pi}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ arg(\frac{z+1}{z-1})=- \frac{\pi}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ z=a+ib}\)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: meninio »

Podstaw \(\displaystyle{ z=a+ib}\) i najpierw pozbądź się mianowników.
Kulfon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Argument liczby zespolonej

Post autor: Kulfon »

yy tzn? moglbys rozpisac?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ \frac{a+1+ib}{a-1+ib}}\)

Trzeba się pozbyć "urojoności" z mianownika - w tym celu należy licznik i mianownik pomnożyć przez sprzężenie mianownika.
ODPOWIEDZ