Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
DonCruzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 paź 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nad morza ;)
Podziękował: 2 razy

Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: DonCruzo »

Witam.

mam problem z tymi dwoma przykładami, a dokładniej z wyznaczeniem kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
1) \(\displaystyle{ 1 + 2i}\)
2) \(\displaystyle{ 1 - 2i}\)

Jeżeli można to prosiłbym o rozwiązanie łopatologiczne, bo zatrzymuje się w momencie:

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
I jak obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 19:29 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ