\(\displaystyle{ \left|2x+1 \right|-\sqrt{x^2-2x+1}<2x}\)
\(\displaystyle{ jak-to-ruszyc?}\)
Liczby zespolone nierówność z wartością bezwzględną
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Liczby zespolone nierówność z wartością bezwzględną
To chyba nie jest dla liczb zespolonych bo nie możemy porównywać ich w naturalny sposób jak rzeczywistych... A jak to ruszyć? Ja bym zaczął od zauważenia, że ten pierwiastek możesz zapisać jako \(\displaystyle{ \left| x-1\right|}\) no a potem rozważyć kilka przypadków w zależności od znaku wyrażenia pod w.bezwzględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone nierówność z wartością bezwzględną
Wszystko jasne, zamieniłem || na () i wszystko jasne, dziękuje
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 00:10 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.