nierówność z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

nierówność z liczbami zespolonymi

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ \left| \frac{z+1}{z-1+2j} \right| >1 \\ \frac{|z+1|}{|z-1+2j|} >1}\)

Podstawmy:
\(\displaystyle{ z=a+bj}\)

\(\displaystyle{ \frac{\left| (a+1)^2+bj\right |}{\left|(a-1)+(b+2)j \right| } >1 \\ \frac{(a+1)^2+b^2}{(a-1)^2+(b+2)^2} >1}\)

Dalej pozostaje prosta nierówność do rozwiązania. Zbiór rozwiązań zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 19:32 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ