liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
joker2602
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

liczby zespolone

Post autor: joker2602 »

Witam mam problem mam pewien przykład do zrobienia i stanąłem w pewnym punkcie i nie mogę sobie dalej poradzić pomożecie??

Mam taki przykład

\(\displaystyle{ \frac{(3+i)^2}{(2-i)^3} - \frac{(1+i)^3}{(1-i)^2}=}\)

nie wiem czy po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mogę sobie to poskracać bo wydaje mi się ze tu jest jakiś haczyk bo wtedy by było za banalne jak myślicie????
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 00:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

liczby zespolone

Post autor: shvedeq »

\(\displaystyle{ \frac{(3+i)^2}{ (2-i)^3} -\frac{ (1+i)^3}{(1-i)^2}=}\)
Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX 'a}\)

Sprowadź do wspólnego mianownika i skracaj jak się da. Pokaż swoje obliczenia (ale używaj latex'a).
joker2602
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

liczby zespolone

Post autor: joker2602 »

wyszło mi \(\displaystyle{ 10 + 2i}\) wynik końcowy po skróceniu zostało mi \(\displaystyle{ (3+i)^2 - (1+i)^3=}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 00:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ