Znaleźć liczby R a i b spełniające równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
strzalkov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 lip 2010, o 00:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Znaleźć liczby R a i b spełniające równanie

Post autor: strzalkov »

\(\displaystyle{ a(4-i)+b(-3+3i)=5-i}\)

Jak można to rozwiązać?

-- 16 paź 2010, o 19:53 --

Chyba już rozwiązałem:
\(\displaystyle{ a(4-i)+b(-3+3i)=5-i \\
a(4-i)+b(-3+3i) = (4a-3b)+(-a+3b)}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases}4a-3b=5\\-a+3b=-1\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ a=\frac{4}{3}}\)

\(\displaystyle{ b=\frac{1}{9}}\)

Teraz nie umiem rozwiązać następującego:
\(\displaystyle{ (4-ai)(-3+bi)=i}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 21:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Znaleźć liczby R a i b spełniające równanie

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ (4-ai)(-3+bi)=-12+4bi+3ai-abi^2=3ai+4bi+ab-12=i \Leftrightarrow ab-12+(3a+4b-1)i=0 \Leftrightarrow \\ \begin{cases} ab-12=0 \\ 3a+4b-1=0 \end{cases}.}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 00:14 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
strzalkov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 lip 2010, o 00:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Znaleźć liczby R a i b spełniające równanie

Post autor: strzalkov »

Okej... Skad sie wzięło \(\displaystyle{ b^{2}}\) i jakie jest rozwiązanie? Prosze o dokładne wytłumaczenie
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Znaleźć liczby R a i b spełniające równanie

Post autor: JankoS »

strzalkov pisze:Okej... Skad sie wzięło \(\displaystyle{ b^{2}}\) i jakie jest rozwiązanie? Prosze o dokładne wytłumaczenie
Zjadło i w jednym wyrażeniu, a dołożyło w drugim. Zaraz poprawię. Układ jest sprzeczny.
ODPOWIEDZ