Dla jakich n liczba jest rzeczywista?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Heniek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dla jakich n liczba jest rzeczywista?

Post autor: Heniek1991 »

Mam problem z następującym zadaniem:
Niech Z będzie daną liczbą zespoloną. Dla jakich naturalnych n liczba \(\displaystyle{ \left( Z + i*\overline{Z}\right) ^{n}}\) jest rzeczywista.

Doszedłem, że ta liczba jest rzeczywista dla każdego n = 4*k, gdzie k = 1,2,3,... Tylko nie wiem, jak to porządnie udowodnić. Nie da się przecież sprawdzić dla tego dla wszystkich naturalnych n.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Dla jakich n liczba jest rzeczywista?

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ Z = a+bi \\
\overline{Z}=a-bi \\
\left( Z + i*\overline{Z}\right) ^{n}= (a+bi + ai +b)^n = ((a+b)+(a+b))^n \\
k=a+b \\
(k+ki)^n = k^n(1+i)^n}\)

Analizuj \(\displaystyle{ (1+i)^n}\) wzorem Moivre'a. Kiedy sinus w tym wzorze będzie równy 0?
ODPOWIEDZ