Zadane jest wyznaczyć punkty na płaszczyźnie, które spełniają dane równości i nierówności (te pkt. to osobne przekłady a nie koniunkcja tych warunków):
1. \(\displaystyle{ |\overline{z}+2-i| \le z}\)
2. \(\displaystyle{ z+i=\overline{z+i}}\)
Oczywiście aby coś w ogóle móc zaznaczyć na wykresie trzeba jakoś to przekształcić. Głównie pomocy z przekształceniem tego oczekuję. Z góry wielkie dzięki.
__
PS
doszedłem do tego, że w pkt. 1 możemy to zapisać równie dobrze w postaci:
\(\displaystyle{ |\overline{z}+\overline{2+i}| \le z}\)
a więc równoważnie:
\(\displaystyle{ |\overline{z+2+i}| \le z}\)
Znaleźć i zaznaczyć na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Znaleźć i zaznaczyć na płaszczyźnie
Chyba wystarczy podstawić:
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
i rozwiązywać.
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
i rozwiązywać.
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć i zaznaczyć na płaszczyźnie
No dobra, po podstawieniu w drugim mi wyszło, że \(\displaystyle{ Im(z)=-1}\) a \(\displaystyle{ Re(z) \in \mathbb{R}}\).
Co do pierwszego to dalej nie wiem, bo niby jak możemy porównywać liczbę po prawej stronie, która jest liczbą \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) zespoloną (chyba, że b=0) z tym co jest po lewej stronie a więc z czymś na pewno \(\displaystyle{ \in \mathbb{R}}\)?
Po podstawieniu w pierwszym mam dalej \(\displaystyle{ a, b}\) (\(\displaystyle{ a,b}\) to kolejno cz. rzeczywista i urojona) więc nie bardzo wiem jak to pierwsze rozwiązać.
Proszę też o sprawdzenie drugiego, bom nie pewien poprawności rozwiązania.
TIA
Co do pierwszego to dalej nie wiem, bo niby jak możemy porównywać liczbę po prawej stronie, która jest liczbą \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) zespoloną (chyba, że b=0) z tym co jest po lewej stronie a więc z czymś na pewno \(\displaystyle{ \in \mathbb{R}}\)?
Po podstawieniu w pierwszym mam dalej \(\displaystyle{ a, b}\) (\(\displaystyle{ a,b}\) to kolejno cz. rzeczywista i urojona) więc nie bardzo wiem jak to pierwsze rozwiązać.
Proszę też o sprawdzenie drugiego, bom nie pewien poprawności rozwiązania.
TIA