Drobne przekształcenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
orlik_orzel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 sie 2009, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Drobne przekształcenie

Post autor: orlik_orzel »

Ze wzorów Eulera wiemy, że:

\(\displaystyle{ e^{iy}=cosy+isiny}\)

Jak ten wzór będzie wyglądać gdy:

\(\displaystyle{ e^{-iy}=}\)
?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Drobne przekształcenie

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ e^{-iy}= e^{i(-y)}=cos(-y)+isin(-y)=cosy-isiny}\)
orlik_orzel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 sie 2009, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Drobne przekształcenie

Post autor: orlik_orzel »

rodzyn7773 pisze:\(\displaystyle{ e^{-iy}= e^{i(-y)}=cos(-y)+isin(-y)=cosy-isiny}\)
OK wszystko się zgadza. Dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ