Taki oto miły przykładzik ( moivre )

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mokuvehu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2010, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Taki oto miły przykładzik ( moivre )

Post autor: mokuvehu »

korzystając ze wzoru moivre'a. oblicz:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1-i}{ \sqrt{3} +i} \right) ^{6}}\)
byłbym również wdzięczny za krótki opis wykonywania działań ponieważ jeszcze gubię się w tym wszystkim z góry dzięki :)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Taki oto miły przykładzik ( moivre )

Post autor: Afish »

Przemnóż przez sprzężenie mianownika, przedstaw w postaci trygonometrycznej i licz. Ewentualnie przedstaw licznik i mianownik w postaci trygonometrycznej, podnieś do potęgi, a wtedy podziel.
ODPOWIEDZ