Interpretacja graficzna zbioru rozwiązań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Pawelck91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 sty 2010, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Interpretacja graficzna zbioru rozwiązań

Post autor: Pawelck91 »

Witam mam problem z następującymi przykładami:
\(\displaystyle{ \left\{z:Re(x ^{2}) \ge 0 \right\}}\) -> Policzyć też sposobem następującym: \(\displaystyle{ z=\left| z\right|(cos \phi + isin \phi)}\)
W tym przykładzie wyszło mi coś takiego, ale nie wiem czy dobrze:
\(\displaystyle{ (y \le x \wedge y \ge -x) \vee (y \ge x \vee y \le -x)}\)
I drugi przykład, w którym kompletnie nie wiem jak się zabrać:
\(\displaystyle{ \left\{ z:\left| z-i+1\right| \le Re(z-1)<lm(z+1) \right\}}\)
Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ