Postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zdzisiek186
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 lis 2009, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 2 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: zdzisiek186 »

Witam,

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki dotyczące przedstawienia liczby \(\displaystyle{ z=1+\cos\alpha+i\sin\alpha}\), \(\displaystyle{ \left(\alpha\in\left<0;\;\pi\right)\right)}\) w postaci trygonometrycznej.

Obliczyłem:
\(\displaystyle{ \left|z\right|=\sqrt{2\left(1+\cos\alpha\right)}}\)
\(\displaystyle{ \cos\phi=\sqrt{\frac{1+\cos\alpha}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sin\phi=\sqrt{\frac{1-\cos\alpha}{2}}}\)
i mimo usilnych prób nie mogę dojść do wartości \(\displaystyle{ \phi}\).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Afish »

Zerknij do tablic na funkcje trygonometryczne kątów połówkowych.
ODPOWIEDZ