potęga a pierwiastek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

potęga a pierwiastek

Post autor: kluczyk »

Do rozwiązania jest : \(\displaystyle{ \sqrt[4]{(-2+3 \cdot i)^{4}}}\)
Interesuje mnie metoda rozwiązania tego, gdyż przypuszczam, że potęga z pierwiastkiem się zniesć nie mogą, gdyż musimy dostać 4 pierwiastki...
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

potęga a pierwiastek

Post autor: Kartezjusz »

To nie jest równanie. Gdzie widzisz niewiadome?
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

potęga a pierwiastek

Post autor: kluczyk »

Wiem, że to nie jest równanie. Chodzi o to, żeby obliczyć to wyrażenie. Przykładowo dla \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1+i}}\) dostaniemy 3 liczby(które po podniesieniu do potęgi 3 dadzą \(\displaystyle{ 1+i}\). W tym przypadku powinnismy dostać takie 4..
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

potęga a pierwiastek

Post autor: cosinus90 »

Przejdź na postać trygonometryczną liczby zespolonej, a następnie korzystając z ogólnie znanego wzoru podnieś ją do czwartej potęgi. Dalej już chyba prosto ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

potęga a pierwiastek

Post autor: »

Rozwiązania są postaci \(\displaystyle{ (-2+3i)\cdot \epsilon_k}\), gdzie \(\displaystyle{ \epsilon_k}\) to pierwiastki czwartego stopnia z jedynki.

Q.
ODPOWIEDZ