interpretacja geometryczna modułu różnicy
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
interpretacja geometryczna modułu różnicy
\(\displaystyle{ sin( \pi |z+2i|)>0}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 19:46 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
interpretacja geometryczna modułu różnicy
Zrobie to tylko dla jednego z przedzialow. Sinus jest dodatni w przedziale:
\(\displaystyle{ (0,2\pi)}\)
Mamy wiec nierownosci:
\(\displaystyle{ 0<|z+2i|<2}\)
|a-b| oznacza odleglosc miedzy pktami a i b. Zbiorem rozwiazan jest wiec kolo bez srodka i bez okregu. Srodek tego kola to -2i, a promien 2. Oczywiscie dochodza jeszcze inne przedzialy, i otrzymasz zbior pierscieni, jaki to sobie zobaczysz.
\(\displaystyle{ (0,2\pi)}\)
Mamy wiec nierownosci:
\(\displaystyle{ 0<|z+2i|<2}\)
|a-b| oznacza odleglosc miedzy pktami a i b. Zbiorem rozwiazan jest wiec kolo bez srodka i bez okregu. Srodek tego kola to -2i, a promien 2. Oczywiscie dochodza jeszcze inne przedzialy, i otrzymasz zbior pierscieni, jaki to sobie zobaczysz.