Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Post autor: grusia18 »

\(\displaystyle{ Im z^{2} < 0}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, o 23:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Post autor: miki999 »

Zapisz \(\displaystyle{ z}\) w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\), albo od razu zastanów się czym jest \(\displaystyle{ z^2}\) :p



Pozdrawiam.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Post autor: grusia18 »

ja wiem tylko odpowiedź mi sie nie zgadza... bo mi wychodzi ze odpowiedzią jest ćwiartka III bez osi... a ma być II i IV bez osi
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Post autor: makan »

\(\displaystyle{ Im z^2 < 0 \\[2ex]z = x+ iy \\[2ex]z^2 = x^2 +2ixy -y^2 \\[2ex]Im (x^2 +2ixy -y^2) = 2xy \\[2ex]2xy < 0 \Leftrightarrow (x > 0 \wedge y < 0 ) \vee (x < 0 \wedge y > 0)}\)
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Liczby zespolone- zbiór spełniający warunek

Post autor: grusia18 »

dziękuje
ODPOWIEDZ