Potęga liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tepa_dzida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 paź 2010, o 09:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chebzia

Potęga liczby zespolonej

Post autor: tepa_dzida »

\(\displaystyle{ z=i-1}\)

\(\displaystyle{ z=(i-1)^{2004}}\)

\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ \phi = \frac{ \pi }{4}}\)

\(\displaystyle{ z^{2004}=2^{1002}(cos 2004* \frac{ \pi }{4} + i*sin 2004*\frac{ \pi }{4})}\)

\(\displaystyle{ z^{2004}=2^{1002}(cos501 \pi +i*sin501 \pi)}\)

Co dalej?
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ cos501\pi=cos\pi=-1\\sin501\pi=sin\pi=0}\)
ODPOWIEDZ